søndag 15. mars 2020

Mat som forhindrer jernmangel


De mest jernrike matvarene:

Svinelever
Reinsdyrkjøtt
Reinsdyrlever
Storfelever
Lammelever
Kyllinglever
Leverpostei
Blåskjell
Knekkebrød med ekstra høyt fiberinnhold
Grønne og brune linser
Hvite og røde bønner
Cashewnøtter
Soltørkede tomater
Sesamfrø med skall
Havrekli
Linfrø

Selv om kjøtt er en god kilde til jern, får nordmenn aller mest jern fra grovt brød. Rett og slett fordi vi spiser mye brød! Kornvarer bidrar med over 35 prosent av jernet i kosten.

Grønnsaker og belgvekster (bønner, linser og erter) er også rike på jern, spesielt grønne grønnsaker som spinat, kruspersille og brokkoli. Men når det gjelder spinat og kruspersille er det et minus at det må spises så store mengder for at jernmengden skal bli betydelig. Kruspersille inneholder for eksempel like mye jern i 100 gram vare som en biff, men det hjelper ikke mye når 100 gram kruspersille tilsvarer hele 15 bunter!

Av fiskepålegg har sardiner og makrell i tomat mest jern.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar