De mest jernrike
matvarene:
Svinelever
Reinsdyrkjøtt
Reinsdyrlever
Storfelever
Lammelever
Kyllinglever
Leverpostei
Blåskjell
Knekkebrød
med ekstra høyt fiberinnhold
Grønne
og brune linser
Hvite
og røde bønner
Cashewnøtter
Soltørkede
tomater
Sesamfrø
med skall
Havrekli
Linfrø
Selv
om kjøtt er en god kilde til jern, får nordmenn aller mest jern fra grovt brød.
Rett og slett fordi vi spiser mye brød! Kornvarer bidrar med over 35 prosent av
jernet i kosten.
Grønnsaker
og belgvekster (bønner, linser og erter) er også rike på jern, spesielt grønne
grønnsaker som spinat, kruspersille og brokkoli. Men når det gjelder spinat og
kruspersille er det et minus at det må spises så store mengder for at
jernmengden skal bli betydelig. Kruspersille inneholder for eksempel like mye
jern i 100 gram vare som en biff, men det hjelper ikke mye når 100 gram
kruspersille tilsvarer hele 15 bunter!
Av
fiskepålegg har sardiner og makrell i tomat mest jern.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar