søndag 13. november 2016

Brun saus til Marias kjøttkaker



4 pers
5 dl sjy fra kjøttkakene
1 hakket rød løk
1 ss hakket grønn paprika
3 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
½ ts pepper
noen dråper sukkerkulør

Slik gjør jeg det
Sil sjyen etter at du har trukket ferdig kjøttkakene, tilsett hakket løk, paprika og la det koke opp.
Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.
La sausen koke 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.

Roastbiff



4 personer
800 g flatbiff av storfe eller mørbrad
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin eller olje til steking

Slik gjør jeg det
Gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttstykket kan gjerne surres med hyssing, da er det lettere å få pene skiver.

Brun kjøttet i margarin eller olje rundt det hele. Stikk deretter et steketermometer inn til midten av kjøttstykket.

Stekes i ovnen på 125 °C. Når steketermometeret viser 55 °C er snittflaten rød, ved 60-65 °C er den rosa.
La kjøttet hvile i 20 minutter før det skjæres opp. Bruk en skarp kniv.

Lammestek med paprika



6 personer
1 stk lammelår ca. 2 kg
2 ss rom temperert smør
1 ss sennep
1 ss hakket frisk oregano evt. 1 ts tørket
1 stk rød paprika
1 stk gul paprika
1 stk grønn paprika
1 stk grønn squash
4 ss olivenolje
4 båter hakket hvitløk
2 ss hakket frisk persille
1 ts salt
1⁄4 ts kvernet pepper

Sjysaus
2 dl sjy/kraft eller buljong
3 ss maisenna
2 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør jeg det
Forvarm stekeovnen til 125 °C. Skjær ut nøkkelbeinet på steken og legg den til side. Bland sammen smør, sennep og oregano. Gni smørblandingen godt inn over hele steken.

Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den over i en stor ildfast form, med plass til grønnsaker rundt. Plasser steken midt i ovnen og stek ca. 2 timer eller til steketermometeret viser 70 °C for rosa og 76 °C for grå.

Rens paprika og squash og del i store terninger. Vend grønnsakene i olje, hvitløk, persille, salt og pepper, og fordel dem rundt steken etter en time.
Løft steken ut av formen og la den hvile i minst 20 minutter før den skjæres opp. Sil kraften i formen over i en liten kjele. Øk temperaturen i ovnen til 220 °C og stek grønnsakene til de er gylne.

Kok opp sjyen fra steken. Rør maisenna ut i litt kaldt vann og hell over i kjelen under omrøring. Kok opp på ny og smak til med salt og pepper.