Skogsjentenes Blogg

tirsdag 25. oktober 2016

Skinkestek med surkål



6 personer
2 kg skinkestek uten ben
4 ts salt
1 ts pepper
5 dl vann
3 stk gulrot
1 stk løk

Surkål
11⁄2 kg hodekål
4 stk eple
2 ts salt
4 ts karve
5 dl kjøttkraft
4 ts eddik, 7 %
4 ts sukker

Slik gjør jeg det
Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.

Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 °C. Damp steken i ca. 45 minutter.

Skru temperaturen ned til 175 °C og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 74 °C, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse. Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. 

La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
Finsnitt kål og del eple i båter. Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis. Smak til med eddik og sukker.

Marinert kalkunfilet med grønnsaksform



6 personer
11⁄2 kg kalkunfilet, ca. 1500 g (med skinn)
4 ss frisk mynte
4 ss bladpersille
4 ss frisk koriander
2 båter grovhakkede hvitløk
1 stk sitron saft og finrevet skall av
1 ts malt spisskummen
1⁄2 dl olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts salt
1 ts kvernet pepper

Grønnsaksform
1 stk aubergine
1 stk grønn squash
1 stk gul squash
1 stk tomat
4 ss olivenolje
1 ts salt
1⁄2 ts kvernet pepper
2 ts tørket timian
2 båter finhakket hvitløk
100 g fersk mozzarella

Slik gjør jeg det
Tørk kalkunfileten med kjøkkenpapir. Legg alle ingrediensene til marinaden i en hurtigmikser og kjør dem til en jevn og glatt blanding. Legg kalkunfileten i en bolle og hell over marinaden. Gni marinaden godt inn i kjøttet og dekk til. Sett kaldt over natten. Forvarm stekeovnen til 220 °C. Løft kalkunfileten ut av marinaden og legg det i en ildfast form. 

Ta vare på resten av marinaden til seinere. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunfileten. Sett formen midt i ovnen og stek i 20 minutter. Senk temperaturen til 125 °C og stek videre til steketermometeret viser 65 °C. Ta formen ut av ovnen og la kjøttet hvile i minst 15 minutter. Skjær aubergine og squash i 2 mm tynne skiver på langs. Skjær tomat i skiver. Smør en liten (15-20 cm), rund ildfast form med olje. 

Rull sammen skiver av grønnsaker og legg dem i formen. Fortsett å fylle på med tomatskiver og flere skiver av grønnsaker til formen er helt full. Pensle med olivenolje og krydre med salt, pepper, timian og hvitløk. . Sett grønnsakformen inn i ovnen sammen med kalkunfileten på 125 °C. 

Ta kjøttet ut når det er ferdig, la grønnsaksformen være i ovnen og øk deretter temperaturen til 180 °C mens kjøttet hviler i 15 minutter. Riv biter av fersk mozzarella og legg på grønnsaksformen ved servering. Skjær kjøttet i tynne skiver og legg dem på et fat. Server grønnsaksformen ved siden av.

Marias kjøttkaker



400 g karbonadedeig
½ ts pepper
½ rød paprika
½ gul paprika
½ gul løk
1 egg
2 ss potetmel
2 ss oliven

Slik gjør jeg det
Del opp løken og paprika i små biter.
Ha alt i en bolle med karbonadedeigen og knus egget over.
Bland i pepper, potetmel og olivenolje.
Blandes godt sammen.
Form farsen til runde kaker ved hjelp av hånden og en skje som du dypper i kaldt vann.
Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i hjemmelaget brun saus.
Server med kokte poteter, tyttebær og kokte grønnsaker f ex gulrøtter og grønne erter.

Laks på grønnsakseng



4 pers
4 stk laksefileter
2 Vårløk
1 Gul løk
1 Rød løk
1 Purre
1 Rød paprika
1 Gul paprika
1 Grønn paprika

Slik gjør jeg det
1. Del opp grønnsakene i terninger

2. Bruk ildfast form smurt inn med oliven olje

3. Ha vann i en stor kjele, når vannet koker ha i alle grønnsakene og la dem koke i 3-4 min.

4. Ha disse grønnsakene over i formen etterpå

5. Legg laksefiletene over grønnsakene

6. Forvarm stekeovn til 225gr

7. Dekk formen med aluminiumspapir

8. Sett formen på rist i stekeovnen

9. Steketid: 25-30 min

Serveres i formen sammen med mandelpoteter.

Grønnsakene må tilpasses formen

Gresk burger



4 pers

400 g karbonadedeig
4 ss gresk krydder
2 ss margarin eller olje til steking
1 pakke ferdigkuttet salatblanding
4 tomater
2 ss hvitløkdressing
4 hamburgerbrød

Slik gjør jeg det
Bland sammen kjøttdeig og krydder i en bolle.
Form to burgere og stek dem i en stekepanne med margarin/olje til de er gjennomstekte.

Lag burgerne med dressing, salat og tomatskiver.

Bruk gjerne dine favorittgrønnsaker. For et sunnere alternativ kan du bruke solsikketoast/rugtoast i stedet for hamburgerbrød.

PS: Gresk krydder er en krydderblanding som blant annet Santa Maria har i sitt sortiment. Du kan lage ditt eget ved å blande tørket oregano, timian, merian, mynte, basilikum, samt løk og hvitløk.